niedziela, 8 lipca 2012

sernik truflowy


Dziś coś innego. Otóż chciałam podzielić sie z Wami przepisem na sernik wykwintny, przepyszny, sernik truflowy. Jest doskonały, ale i ciekawy, inny oryginalny.... 
Oczywiście przepis trochę jest przeze mnie zmodyfikowany :D dzięki temu jest delikatniejszy...

składniki:

 masło
ok. 17 dag ciastek digestive
kakao jednorazowe Deco Moreno (najlepiej o smaku Brendy)


masa:

50 dag twarogu (president)
puszka masy krówkowej truflowej
śmietana trzydziestka (president)     
kilkanaście trufli w czekoladzie
5 małych jajek

oraz:

gorzka czekolada
kandyzowana skórka pomarańczowa


ciastka tłuczemy na miazgę i mieszamy z kakao. Zagniatamy z roztopionym masłem. wkładamy do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej pergaminem. dociskamy.

trufle roztapiamy w kąpieli wodnej na gęsta masę miksujemy z twarogiem, i śmietaną, oraz masą krówkową. Dodajemy jaja.

masę wylewamy na spód. pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. studzimy.

czekoladę roztapiamy z cukrem w kąpieli wodnej. polewamy sernik dekorujemy kandyzowaną skórką (podczas kandyzowania można zmieszać skórkę z olejkiem pomarańczowym. schładzamy do zastygnięcia.
wkładamy do lodówki na 12 godzin




4 komentarze:

  1. Och ten sernik, tak słodka bomba kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale i wartości odżywcze ma:)

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj:) dawno mnie nie było, dzisiaj wróciłam po długiej przerwie. muszę nadrobić sporo widzę:)
    sernik?a ja właśnie na diecie, ale nie mam piekarnika tu w Poznaniu teraz- nie będzie mnie kusił:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na poprawę nastroju zawsze dobre jet ciasto :-)))

    OdpowiedzUsuń